Motto:

Větrné mlýny času jsou našimi soupeři, nepozná světa krásu, kdo postává u dveří.

pondělí 12. července 2004

Nedělní výstřiky

Silné stroje, kombinézy, helmy, hadice a ... proudnice! Kdo si myslí, že většina tohohle patří více na motocyklové závody, mylil by se. V neděli jsme se zúčastnili tradiční události, která na mnoha vesnicích tvoří součást kulturního léta. Hasičské závody.

Řekli by jste pche, co nám to tady valí za klíny do hlavy. Tohle přeci není nic zajímavého, vzrušujícího, nového, ... Ale ano. Každé družstvo s nasazením všech sil bojuje o nejlepší možný čas. Předstartovní alchymie, rozcvičování, taktika strategie, finty, nic z toho si nezadá s vrcholnými soutěžemi v atletice či motoristických sportech. Vzájemná rivalita mezi družstvy, ale i nekonečná solidarita a účast zejména při špatném výsledku soupeře. Generátor vesnické pohody.

Pětiminutová příprava, ta je využita do poslední sekundy. Namočit koncovky, namydlit třecí plochy, uskládat hadice. Každé družstvo má svůj zaběhaný systém. Je radost pozorovat soustředěné obličeje, ruce zkoušející jak co padne, poslední zkoušení nacvičených pohybů. Nahodit stroj. Ke startu... Výstřel z pistole. Sprint. Každý popadne to svoje a společně se snaží docílit jediného, toho správného výstřiku. Ze dvou laufů současně. To je nádhera. Tolik výstřiků za jeden den se jen tak nevidí.

Hasičské závody.

Tož tak.

2 komentáře:

  1. hasičské závody na dědině, to je vždycky sranda, oni to to závodění berou navíc tak vážně :-) a pak se v hospodě odrovnají pivem a kořalkou a nakonec porvou --- klasika :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Sranda, jak sranda,ale víš co mne zarazilo? Oni to v podstatě běhají docela staříci, tátové od rodin. No a omladina dřepí v hospodě už od rána, a má na to důvod, vždyť jsou přece hasičské závody! No a pokud se poperou, no, tak, to snad ani s tím závoděním nesouvisí! :(

    OdpovědětVymazat