Motto:

Větrné mlýny času jsou našimi soupeři, nepozná světa krásu, kdo postává u dveří.

úterý 25. května 2010

Prší...

Ramplování šílených kapek na okenní římse donutí mou hlavu otočit pohled z okna ven.

Unavené oči bloudí po nádvoří o které si tisíce kapek rozbíjejí svou kulatost. V náhodných gejzírech vzdávají hold šťastnějším družkám skončivším na rozžhaveném plátu rotační pece. Smrt vypařením. Co může být pro kapku veselejší? Přeměněna ve vodní páru stoupá zpět k mrakům těhotným deštěm, aby o chvíli později opět dala průchod svým parašutistickým choutkám.


Trpělivé umírání kapek v rozsáhlých kalužích pod upřeným pohledem slunce je umírněno snad jen čekáním na malého chlapečka v holinách. Mocným dupnutím svých nožek křísí minulou slávu dešťového šílenství. Ale na naše nádvoří chlapečci nepřicházejí, jen občasný náklaďák svými koly vyhodí gejzír bez dětského nadšení. To kapky ještě více rozesmutní, vysychají. Čas je jejich přítel. A vítr. Čekání na slunce, aby se mohly vydat opět na cestu.


Mám déšť rád. Rád s ním obcuji. A pokud si mohu vybrat místo střetu pozoruji pršení, i mu naslouchám. Rád za deště usínám. Doma při otevřeném okně i pod stanovou celtou. Rád déšť pozoruji. Třebas z okna v práci, když není naspěch. Nevyhnutelnost pádu a tříštění uklidňuje.


Teď? Teď už je po všem. Slunko svými paprsky potrhalo mraky a brčkem saje louže do svých odulých mrakových polštářů. A večer si na ně nakreslí červánky, snad.


Tož tak.


 


 

4 komentáře:

  1. Usínání při dešti mám také ráda. Vyvolal jsi mi vzpomínku na čundr, který celý propršel. Stanovou celtou nejprve začalo na prodřených místech kapat, pak téct. Kelímky od piva najednou dostaly novou, mnohem důležitější funkci jako záchranci sucha ve stanu. V konečné fázi už se nedalo v malém áčku ani pohnout, aby se některý kelímek nepřevrhnul a pak naštěstí přestalo pršet...už je to dávno, ale stejně bych si to někdy zopakovala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Déšť mám ráda teplý, májový, může být i v červnu, nebo srpnu:-), když spustí na chvíli svou vláhu, a tu pak slunce zase rychle vysuší. Mám ráda mírné deště noční,když všechno spí, po kterých je ráno v plném slunci nádherně zeleno:-)

    OdpovědětVymazat
  3. já mám ráda podvečerní déšť i deštík na jaře a v létě!
    Když mám otevřené okno, ležím pod dekou a čtu si! Naposledy jsem to zažila včera .o))
    byla to paráda!

    OdpovědětVymazat
  4. Děvčata, červánky nakonec večer nebyly. Zato byla modrá obloha která vzdorovitě kontrastovala s hněhou vodou v naší Řece. Zkusili jsme Řeku po vodácku pohladit pádly aby se tolik nehnědila, ale nebylo to nic platné. :-)

    OdpovědětVymazat