Motto:

Větrné mlýny času jsou našimi soupeři, nepozná světa krásu, kdo postává u dveří.

sobota 5. září 2009

Štěstí na provázku

Jak umlátit cepem zodpovědnosti jiskřičku štěstí v dětských očích.Je sobotní podvečer. Jeden z prázdninových, potloukáme se setmělým kempem na Pískárně, ano jedeme Vltavu, když v tom se stane zázrak. Údolím se majestátně nesou světýlka! Když zavřemě údivem rozpadlá ústa pronese někdo, to jsou balóny štěstí, horkovzdušné.
O několik dní později. Úterý. Český Krumlov. Jé koupíš mi tati ten balón? Koupil jsem. Rouhal jsem se a mysle při tom na onec prázdin. Ano jsem to já kdo může za to, že skončily.
Je třicátého prvního srpna a my sedíme s Mladší na terase u známých. Čteme nahlas návod ke složení a vypuštění balónu. Domorodý hasič procedí mezi zuby, ještě něco podpálíte. Chvíli se ještě zaobíráme možným místem k vypuštění, když v tom Mladší čte, po celou dobu hoření balónu jej držíme na přiloženém provázku. To nás zarazí. Rázem je společnost rozštěpena na opatrné provázkáře a neopatrné hazardéry, stoupence volného vypuštění. Chvíli se přeme a pak Mladší zklamaně skládá balón zpět do obalu. Všem se nám zdá, že se něco malého pokazilo. Všem se nám zdá, že než držet štěstí na provázku je lépe odložit je na vhodnější dobu až nebude vadit, že není uvázané.
Jak to vlastně je? Dá se vůbec štěstí podržet? A nebo je štěstím běžet za letícím balónem a naděje, že přinese někomu radost převáží obavy o zapálený majetek?
Mám pocit, že my dospělí jsme největší nepřátelé dětí. Bereme jim iluzi bestarostnosti a snažíme se, aby pod rouškou odpovědnosti se staly stejně "dospělými" jako jsme my.
Tož tak.

9 komentářů:

  1. Moc těžkých otázek:-)Štěstí se určitě nedá podržet, ani na provázku, ani bez něj, přichází a odchází jak se mu zachce, ať jsme malí, nebo už velcí.
    A pokud nechceme brát dětem iluze, neměli bychom jim asi pořizovat hořlavé věci:-)

    OdpovědětVymazat
  2. To máš tak, Mod.Když nepořídíš, zklameš, když pořídíš zklameš taky. Ale ano asi jsem už taky dospělý a tak tyto stesky jsou úplně zbytečné. A možná vlstně ten článek ani není o provázku. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mikinevždyť povídám, že \"moc těžkých otázek\":-). A krom toho, možná jsme tu my dospělejší od toho, abychom děti zvykali odmala na ztrácení iluzí. Mimochodem, možná jim mnohdy bereme důležitější iluze, což je horší.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano.Ztráta důležitějších iluzí je přesně ten marast ve kterém se dnes brodím až po ...

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je mi lítoale občas se to stane, někdy je ale včasná ztráta iluzí mnohem lepší, než ta opožděná:-)

    OdpovědětVymazat
  6. jestli Ti to pomůžetak já bych vypustil bez provázku ,-)

    OdpovědětVymazat
  7. ... bezpečnostní (lehce iluze beroucí) dodatek ke Gombovi:
    někde nad přehradou... :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypustíme bez provázku!Jednu bezpečnou přehradu mám! :-)
    Jen to ještě zorganizovat.
    A ještě k tomu přizveme jednu Něžnou.

    OdpovědětVymazat
  9. Neumím si představit hezčí zakončení tohoto léta. :-)

    OdpovědětVymazat