Motto:

Větrné mlýny času jsou našimi soupeři, nepozná světa krásu, kdo postává u dveří.

čtvrtek 23. září 2004

Když nevíš coby, napiš o počasí!

Podzim si pro své antré vybral plačtivý převlek a ti co naříkali, že neprší, přehodili desku a pláčou nad přílišným deštěním.

S takovou se blátivých bot dočkám dříve než jsem očekával. Ostatně, už se barví listí? Nevíte? A můžete se prosím podívat z okna? Děkuji.

Také to jde jinak. Loni na podzim mne zaujala typicky okurková reportáž o listovém turismu v USA. Prý se američané zbláznili do fotografování podzimních barev. Asi ano. Existují stránky na kterých je možné sledovat jak podzim postupuje územím Států a naplánovat si tak vhodné místo pro fotografování podzimního převlékání listnatých stromů. Můžete tak zjistit barevnost listů v jednotlivých oblastech, případně intezitu opadávání.

Není to nic co by dokázal jednotlivec, musí za tím být obrovská hromada práce. V denním tisku se množí články na téma proč vlastně listí na podzim mění barvu. A do tohoto šílenství se zapojují všichni včetně lesních správ v jednotlivých státech. Za všechny odkazy snad jen tento - The foliage network. Podívejte se a uvidíte. Stránky jsou v angličtině, pochopitelně, obsahují však mimo psaného slova také mapky a velké množství působivých fotografií. Koukejte a divte se. Příroda dokáže úžasné věci.

Tož tak.

3 komentáře:

  1. Nevím, proč se nepříjdou zeptat k nám. Mladší by jim to vysvětlila. Dnes stála před domem nad hromadou listí, moudře pokývala makovičkou a světaznale pronesla: "Jé, heve - bude javo! /Jé, hele, bude jaro!/" :O))

    OdpovědětVymazat
  2. No, nepřišli, jejich škoda.Už pomalu začínám mladšovštinu vstřebávat. A tohle moudro mne velmi potěšilo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Když nevíš co by, najdeš to v OBI

    OdpovědětVymazat