Motto:

Větrné mlýny času jsou našimi soupeři, nepozná světa krásu, kdo postává u dveří.

pondělí 2. července 2012

Daruj Knihu, daruješ radost

Tohle byla myšlenka se kterou jsem přistupoval ke koupi knih jak dárků nejrůznějším osobám. Od blízkých až po téměř neznámé. A přiznejme si, měl jsem z aktu darování jistě stejnou radost jako obdarovaní.
Jenže. Doba pokročila. Technika vyspěla a já jsem byl požádán zda by nebylo možné místo papírových knih darovat třebas elektronické(míněno na čtení) nebo zvukové(míněno na poslouchání). A mému radování se přišla první vráska. Jak obstarat knihu jako dárek? Dárkový poukaz? V kterém obchodě? To bych někoho jako nutil se někde registrovat? A něco stahovat? Nějaký soubor? Ha. Nebo koupit a nechat si digitálně vyrýt do kopie své nacionále? A potom knihu darovat? Jak? To je jako darovat někomu knihu s věnováním sobě a ještě napsaným neviditelným inkoustem! No zkrátka mnoho otázek a málo odpovědí. Z pěkného aktu darování knihy se stává technologické bludiště mezi formáty a správci digitálních práv(DRM).
Nějaké řešení jsem nakonec zvolil, přiznávám že skřípe ve všech ohledech. Snad jen radost obdarované vyvážila myšlenkové obtíže s pořízením takovéhoto dárku.
Mám za to, že pokud nebude dořešena smysluplně instituce půjčování, sdílení a darování elektronických knih v úzkých skupinách tvořených třebas rodinami či zájmovými sdruženími, může to být jednou z velikých překážek v jejich šíření.
A to nemluvím o tom, že elektronická kniha nevoní! :-(

P.S. Chtěl jsem článek ozvláštnit nějakým obrázkem a nemaje fotku knihy ani knihovny po ruce upadl jsem do bludiště webových fotogalerií... a když jsem se vrátil, rozhodl jsem se, že žádná fotka nebude. Zatracená autorská práva. :-(

P.P.S. Tak. Zřejmě budu využívat kliparty od Zoneru. :-) Pokud nebudu mít svoje fotky, samo sebou.

18 komentářů:

  1. Radost obdarované byla VELIKÁ' Zejména když audiokniha byla zabalená do nové 16GB flashky. Pak samozřejmě ještě musí umět dárce implantovat knihu do telefonu. Prostě fuška o třech dějstvích!

    OdpovědětVymazat
  2. Jedna OT.
    Nevím čím to, ale tvoje reakce se u mne na blogu nezobrazí - přijdou mi do mejlu ale na blogu nic. Nevím co s tím.
    To jenom aby to nevypadalo, že tě třeba mažu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus se kouknout do spamu. U Báry mi to tam padá taky. :-(

      Vymazat
    2. Ano, spadly do spamu, proboha proč?

      Vymazat
  3. Obrázky od Zoneru dobrý :-).
    S tím padáním do spamu, zase jsem jeden koment tahala ven. Posíláš komentáře z mobilu nebo z PC?

    OdpovědětVymazat
  4. Posílám komentáře z PC a když komentuji svoje příspěvky na svém blogu tak to nikam nepadá. :-/ Teď jsem komentoval u Kowakove a ta má dokonce zaplá "písmenka" a stejně to zahučelo do pryč.

    OdpovědětVymazat
  5. Jestli tam prácový počítač nevkládá něco, co zabezpečení Bloggera vyhodnotí jako spam. Zkus mi poslat nějaký koment z mobilu, uvidíme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak z mobilu se to tváří dobře. Ještě by to mohlo být prohlížečem. Doma i v práci používám Chrome a na mobilu mám Operu. ?-)

      Vymazat
  6. Prohlížečem to nebude, i já mám všude Chrome.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky mi to padá do spamu, nechápu proč.

    K tématu: uvažovala jsem o čtečce, ale odrazuje mne, že se ty e-knihy musí kupovat na internetu nějakým způsobem, který já asi neovládám. Třeba zadávat někam číslo karty nechci.
    Chtěla bych to platit klasicky z účtu, a to, jak jsem pochytila, asi nejde?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že pro placení za služby poskytované přes internet je mnoho možností. Zadávat někam číslo karty je pravda trošku riskantní přesto třeba já to dělám. Ovšem třeba zrovna tento obchod o kterém je řeč v příspěvku umožňuje platit převodem z vybraných bank. Nevím sice jak moc se riziko internetového bankovnictví liší od placení kartou s malým limitem pro internetové platby, ale v tomto konkrétním případě to jde. :-)
      Jo a ještě. Tady se jedná o audio knihy a stačí tedy lepší mobil či běžný mp3 přehrávač a je vymalováno. :-)

      Vymazat
    2. Na internetu se "válí" asi pět tisíc teoreticky bezplatných e-knih (jen co jsem zatím našel) v češtině a slovenštině, jen je stáhnout, viz např. www.neee.cz

      Vymazat
  8. Pro mě elektronická kniha jen v případě absolutní nouze - nad tištěnou prostě není :-)

    Ale třeba ty namluvené - pro děti - rozhodně nezavrhuji. Příjemně se u nich usíná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale no samozřejmě, není. :-) Ovšem o tomhle se tu netočí. :-) Navíc obdarovaná zcela zásadně trvala na audio knize.
      Já jsem fanoušek dramatizací mne svým způsobem audio knihy přitahují. A elektronická kniha má své kouzlo také. Zvláště pokud ji mohu číst na něčem k tomu určeném. Rozhodně ne na mobilu nebo něčem takovém. Z toho bolí očka. :-)

      Vymazat
    2. No, mi při psaní komentáře nějak utkvěly v hlavě ty elektronické knihy - ty nedávám, v práci počítač pořád, kolikrát ho už doma raději ani nezapnu... :-)

      Ale ty audio - soudě dle několika hodně povedených dětských - ty jsou super.

      Vymazat
  9. Já čtu knížky na chytrém mobilu. Teda ty které mám elektronicky. Není to nic moc. Bolí z toho oči a hlava, ale pokud není po ruce nic jiného, že? :-)
    Až budu velký koupím si nějakou čtečku s elektronickým papírem a to si jistě moje oči oddechnou. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. na ten odkaz jsem koukal a byl jsem docela potěšen šířkou nabídky. diky Bohdane

    OdpovědětVymazat