Motto:

Větrné mlýny času jsou našimi soupeři, nepozná světa krásu, kdo postává u dveří.

pondělí 16. listopadu 2009

Budou Windows zadarmo?

Opravdu se chystá Microsoft udělat ze své vlajkové lodi adWare?
I ty Brute?

Nebo jde jen o cimrmanovský krok stranou?

Na stránkách CW jsem si přečetl článek Windows 7: Microsoft prodává pracovní plochu OS inzerentům. V mezích mé jinak klidné povahy mne to pěkně nadzvedlo ze židle. Opravdu to znamená, že si pořídím za nemalý peníz operační systém a ne MÉ ploše se mi budou nekontrolovaně zobrazovat reklamy? Proč? Pro koho je to dobré? Může někoho oslovit takováto reklama?

Spousta otázek se mi vyrojila v hlavě. Vzpomněl jsem si i na příklady z jiných oblastí. Firma zaplatí omítnutí štítové zdi za cenu umístění reklamy na váš dům. O.K. máte novou omítku a to se počítá. V nejhorším se můžete tvářit, že štítová zeď vlastně ani nepatří vám. Nebo reklamy na autech, ty jsou provázeny také jakýmisi převážně hmotnými kompenzacemi. Jenže o něčem takovém se ve článku nemluví.

O co jde, v rámci pilotního projektu se chystá Microsoft prodávat pracovní plochu vaší instalace windows 7 velkým inzerentům. Jak toho chce dosáhnout? Zdá se že za vašeho přispění. Stáhnete si motivy z firemních stránek abyste si oživili plochu? Chcete nové zvuky do windows? Chcete aby na vás vaše wokna dělala cukrbliky? Ale jistě proč ne? Jen se nesmíte zlobit, my bysme jen takovou maličkou reklamičku tady do rožku. Nic není zadarmo. A cestičky jsou již vychozené. Kdo z nás někdy nemávl rukou nad reklamním banerem, hlavně, že program nechtěl zaplatit za své používání. Mno. Takže hlavně opatrně. A vězte, že až si budete stahovat spořič nebo tapetu na plochu "zdarma" nemusí v tom být zrovna altruismus poskytujícího, jen za jeho použití platí někdo jiný a vy to ani nemusíte vědět.

Tož tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat