Motto:

Větrné mlýny času jsou našimi soupeři, nepozná světa krásu, kdo postává u dveří.

středa 25. listopadu 2009

Devatero řemesel desátá bída - upraveno

To bylo první co mne napadlo, když jsem náhodou narazil na sérii článků o práci s RAW formátem na stránkách MandrivaLinux.cz. Nebojte, tohle není žádný DALŠÍ odborný blog o fotografování. Jen si sem dám ty odkazy a napíšu si kolem toho pár nějakých vět.

Docela dlouho fotografuji. Tak jako mnozí z vás okolo. Fotil jsem co jsem prožíval, pak co jsme prožívali a mezitím něco pěkného co lahodilo mému oku. Nikdy jsem nebyl ten kdo umí v temné komoře, netvrdil jsem že mi voní vývojka a mokrému procesu jsem příliš nerozuměl. To mi zůstalo. Fotil jsem kdejakým foťákem. Můj přístup se změnil, když jsem dostal k osmnáctinám vlastní Praktiku. To bylo období diáků a horských pohledů, s kytkami samosebou. Nafotil jsem s ní i první krůčky našich holčiček, to byla doba fotolabů. Pak nám rodinný rozpočet dovolil koupit filmovou Canon zrcadlovku a nějaké objektivy. Objevil jsem Photolife a rady pana Karbusického a Paladix.cz. Začal si hrát s filtry, pořídil pevný stativ. Pak přišel první digitální kousek, sice kompakt, ale otevřel mi neuvěřitelný obzor instantních obrázků. Filtry slavily renesanci a vznikla spousta povedených snímků. Snad.


Teď jsem již druhým rokem hrdým majitelem digitální zrcadlovky, jak jinak než značky Canon, když i ten kompakt vyrobili oni. :-) S pořízením tohoto přístroje přišlo moje trápení. To trápení se jmenuje formát RAW. Mohl bych samosebou fotit i nadále do jpeg tak jako s kompaktem, ale proč když si můžu tak krásně zkomplikovat život, že? A tak začala moje honba, honba za "správným" konvertorem. Desítky hodin strávených v diskuzích. Zkoušení prográmků zadarmo i za peníze a pořád ty pochybnosti. Je to ono? Je to dokonalé? Je to alespoň lepší?


Vyzkoušel jsem pochopitelně originál od Canonu Digital Photo Professional, pak jsem brousil po internetu a vyzkoušel testovací verzi LightRoomu, testovací verzi LightZone, hrál si s řádkovým dcraw, zkoušel Bibble, RAWTherapee, UFRaw, Phase one taky testovací verzi, pochopitelně nemohu vynechat ani mého oblíbence Photo Studio od Zoneru a ve finále jsem se snažil i s Camera RAW od Adobe. Už teď jich le devět, že a to jsem se ani moc nemusel snažit. Ve finále to dopadlo tak, že jsem nebyl schopen vyvolat a vystavit žádnou fotku nikam ani sám sobě doma. Tomu já říkám desátá bída.


Teď fotím do jpeg-u s drobným přenastavením základních funkcí aparátu a celkem se mi ty fotky líbí. Dokonce se mi čas od času podaří i něco zveřejnit, ale červíček pochybností stále hlodá - nemohla by ta technická kvalita být přeci jen o trošku lepší?


Tím se dostávám k jádru pudla. Dám si sem odkazy na výše zmiňovaný seriál abych se k nim mohl kdykoli vrátit a snad se najde někdo kdo to ocení.



  Tak teď je seriál kompletní. Tímto děkuji Peťošovi Šafaříkovi za jistě nejen pro mne přínosný počin.


 Tož tak.


 

2 komentáře:

  1. Tak tenhle formát jsem nikdy nevyzkoušel a už to ani nebudu měnit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1] Mám za to, že by ti stejně nepřinesl, žádnou výhodu v tom co děláš. :-)

    OdpovědětVymazat